Quiz 18 – Mat & Dryck
8
1 / 20
Michelinguiden listar samt betygsätter restauranger med ett poängssystem där man kan få en, två eller tre stjärnor. Vad betyder tre stjärnor när det gäller restaurangkvalitet enligt Michelinguiden?
Visa svarSvar: "Exceptionellt bra kök, värt en egen resa" (en stjärna betyder "En mycket bra restaurang i sin kategori" och två stjärnor "Utomordentlig matlagning, värt en omväg")
Markera om svaret är rätt eller fel nedan om du vill se ditt resultat när quizet är klart.
Rätt svar
Fel svar
2 / 20
Från vilket djur kommer flintastek, som är populär att grilla efter marinering?
Visa svarSvar: Gris (flintasteken styckas från grisens bak utskuren i skivor dvs samma styckningsdetalj som vintertid säljs som julskinka)
Markera om svaret är rätt eller fel nedan om du vill se ditt resultat när quizet är klart.
Rätt svar
Fel svar
3 / 20
Från vilket land kommer vinet Gato Negro?
Visa svarSvar: Chile (varumärket ägs av Viña San Pedro, som är ett av de ledande vinhusen i Chile. Viña San Pedro grundades år 1865 av bröderna Bonifacio och José Gregorio Correa Albano)
Markera om svaret är rätt eller fel nedan om du vill se ditt resultat när quizet är klart.
Rätt svar
Fel svar
4 / 20
Vilken både älskad och avskydd havsmat har enligt tradition alltid premiär den första lördagen i september I Sverige?
Visa svarSvar: Ostron
Markera om svaret är rätt eller fel nedan om du vill se ditt resultat när quizet är klart.
Rätt svar
Fel svar
5 / 20
Vilken är världens vanligaste spritsort?
Visa svarSvar: Rom
Markera om svaret är rätt eller fel nedan om du vill se ditt resultat när quizet är klart.
Rätt svar
Fel svar
6 / 20
Vilket skaldjur och delikatess går även under namnet kejsarhummer?
Visa svarSvar: Havskräfta (de tillhör familjen humrar)
Markera om svaret är rätt eller fel nedan om du vill se ditt resultat när quizet är klart.
Rätt svar
Fel svar
7 / 20
Vilket klassiskt franskt bakverk består av tre lager smördeg, som varvas med två lager vaniljkräm (ibland används även vispad grädde eller sylt i stället)?
Visa svarSvar: Mille-feuille (eller tusenbladsbakelse)
Markera om svaret är rätt eller fel nedan om du vill se ditt resultat när quizet är klart.
Rätt svar
Fel svar
8 / 20
Vad heter den milda, söta thailändska kryddblandning som vanligtvis innehåller torkad chili, galangal, citrongräs, korianderrot, korianderfrö, kumminfrö och vitlök, som till skillnad mot en indisk curry inte görs av malda kryddor, utan av en currypasta?
Visa svarSvar: Panang
Markera om svaret är rätt eller fel nedan om du vill se ditt resultat när quizet är klart.
Rätt svar
Fel svar
9 / 20
Vilken frukt smaksätter den franska likören Xante?
Visa svarSvar: Päron (den började säljas i Sverige 1994. För att få kallas likör inom EU måste drycken innehålla minst 100 gram socker per liter sprit)
Markera om svaret är rätt eller fel nedan om du vill se ditt resultat när quizet är klart.
Rätt svar
Fel svar
10 / 20
Vilken fruktsmak har chokladen Romerska bågar?
Visa svarSvar: Apelsin (de lanserades 1951 av Choklad-Thule, som köptes upp av Cloetta 1971)
Markera om svaret är rätt eller fel nedan om du vill se ditt resultat när quizet är klart.
Rätt svar
Fel svar
11 / 20
Nori är en japansk term för något som används till bl.a. sushi, vad är det?
Visa svarSvar: Alger (av rödalgssläktet Porphyra)
Markera om svaret är rätt eller fel nedan om du vill se ditt resultat när quizet är klart.
Rätt svar
Fel svar
12 / 20
Vilken svensk kock och restaurangentreprenör, som har spelat en stor roll i utveckling av svensk matlagningskonst, skapade rätten Toast Skagen?
Visa svarSvar: Tore Wretman (1916–2003)
Markera om svaret är rätt eller fel nedan om du vill se ditt resultat när quizet är klart.
Rätt svar
Fel svar
13 / 20
Vad kallas småkakorna med smal och avlång form, som är gjorda av mördeg och täckta med pärlsocker och krossad mandel?
Visa svarSvar: Finska pinnar (namnet kommer dock från Sverige och inte Finland. Liknande bakverk finns i flera länder och på danska kallas de för finskbrød)
Markera om svaret är rätt eller fel nedan om du vill se ditt resultat när quizet är klart.
Rätt svar
Fel svar
14 / 20
Vad kallas läran om sambandet mellan mat, tradition och kultur?
Visa svarSvar: Gastronomi (av grekiskans gastros som betyder mage)
Markera om svaret är rätt eller fel nedan om du vill se ditt resultat när quizet är klart.
Rätt svar
Fel svar
15 / 20
Vilken japansk rätt tillagas med omogna sojabönor i baljan, där bönskidorna kokas eller ångas och saltas?
Visa svarSvar: Edamame (de gröna och omogna sojabönorna kallas edamamebönor)
Markera om svaret är rätt eller fel nedan om du vill se ditt resultat när quizet är klart.
Rätt svar
Fel svar
16 / 20
Vad för slags mat är Brillat Savarin?
Visa svarSvar: Ost (det är en fransk fet, krämig ost tillverkad av komjölk och grädde)
Markera om svaret är rätt eller fel nedan om du vill se ditt resultat när quizet är klart.
Rätt svar
Fel svar
17 / 20
Vilken vätska som används vid ölframställning används även till brödframställning?
Visa svarSvar: Vört (som är en vattenlösning av mer eller mindre omvandlade maltbeståndsdelar, som erhålls vid filtrering av mäsken)
Markera om svaret är rätt eller fel nedan om du vill se ditt resultat när quizet är klart.
Rätt svar
Fel svar
18 / 20
Vilken temperatur ska julskinkan ha när den är klar att tas ut för griljering?
Visa svarSvar: Cirka 70–72 grader (svar mellan 70–75 grader ger rätt)
Markera om svaret är rätt eller fel nedan om du vill se ditt resultat när quizet är klart.
Rätt svar
Fel svar
19 / 20
Vad kallas den underart till rödbetan i familjen amarantväxter, som ser ut som en rödbeta utvändigt, men är tvåfärgad inuti?
Visa svarSvar: Polkabeta (även kallad polkagrisrödbeta eller chioggia. Delad är den polkagrisaktigt röd- och vitrandig då den innehåller två färgämnen, ett gult och ett rödviolett)
Markera om svaret är rätt eller fel nedan om du vill se ditt resultat när quizet är klart.
Rätt svar
Fel svar